Pensjonene vi ikke får

Europa rystes av økonomiske kriser. Landene «reddes» av ytterligere lånopptak. Hvem skal betale tilbake alt dette? Hvem skal betale for foreldrenes blindhet, ignoranse, fråtsing, sløsing og grådighet? Barna og barnebarna, såklart. Man kunne ha sagt så mye mer. Men her vil jeg fokusere på pensjonene vi venter å få  – men som vi sannsynligvis ikke kommer til å få se så mye til, og beskrive noen av de helt grunnleggende fakta alle og enhver bør absolutt kjenne til.

Debt-cartoon

Pensjonsmodellen som Staten opererer med er i realiteten todelt:

1) Avtalefestet pensjon: det enhver borger samt alle som har bodd minst tre år i Norge etter fylte 16 år skal – ifølge dagens regelverk – få utbetalt fra Folketrygden.

2) Innskuddspensjon: utgjøres av pensjonsskatten vi blir trukket.

Pensjonstype 1 baserer seg på Statens Pensjonsfond, bedre kjent som Oljefondet.

oljefondgave

Per dags dato (april 2013) så ligger verdien av Oljefondet på 4078 millioner. Men Stoltenberg har allerede lovet bort 4300 millioner til statsansatte. Pensjonsforpliktelsene er ikke verdipapirer i det internasjonale spekulasjonsmarkedet, men lokale avtaler/løfter med en mer stabil verdi, og idag så ligger den samlede verdien av disse på 5797 millioner.

Noe som betyr at pensjonsunderskuddet er allerede over svimlende 30%.

Dette er bare pr i dag – og hvilken vei går utviklingen?

Hvis vi nå for et øyeblikk ser bort fra det faktum at Staten allerede har lovet bort mer enn den har og kan klare å generere til statsansatte:

Ved å dele de relativt eksisterende 4 milliardene i Oljefondet på antallet reelt eksisterende borgere, ser vi at det blir under en million på hver av oss. Skal man leve av det fra pensjonsalder til man dør, altså ca 20 år som nå?

Dette er bare pr idag altså – og hvilken vei går utviklingen?

«Hallo, men vi har jo pensjonsskatt i tillegg!» – vil noen si.

Ja, så var det Pensjonstype 2…

Her har vi et lite regnestykke på dette.

Regn ut hva du har betalt i pensjon fra du begynte å arbeide, hvis du er akademiker og omfattes av statlige pensjonsordninger:

25 år til 65 år = 40 år. Snittinntekt antagelig 200 000-600 000 = 400 000 x 7,8% pensjonsskatt x 40 år = 1 250 000, regnet …ut ifra fremtidens 600 000, som utgjør 500 000 i dagens kroneverdi. Det blir altså enda mindre enn 1,25 – kanskje 1,1 million.

Skal du leve av 1,1 million fra 65 til 80? Det blir 73 000 i året.

Å gi deg penger for din stemme før valget er korrupsjon – men å love deg penger for din stemme før valget er perfekt demokratisk praksis. Mennesker stemmer såklart på den som lover dem mest mulig velferd.

Så, er dette bare uvitenhet eller en nøye planlagt svindel? Det er opp til deg å avgjøre.

Men velkommen til virkeligheten.

«You can ignore reality, but you cannot ignore the consequences of ignoring reality.»

– Ayn Rand

Man kan lese mer om dette her:

http://stavrum.nettavisen.no/pensjon-blir-dynamitt/

http://www.hegnar.no/okonomi/politikk/article707252.ece

Så mye bør du spare i pensjon i året: http://www.dinepenger.no/skoler/saa-mye-boer-du-spare-i-pensjon-i-aaret/21609011

DSC_0233 DSC_0226-1